eHealth Convention

De lange weg naar robonurse

14:35 30 minutes presentation Grote zaal
Greet Prins Stichting Philadelphia ZorgZorgrobot Phi Philadelphia ZorgRuud Koolen Skipr

Momenteel wordt er nergens zo veel geëxperimenteerd met robots als in de zorg. Denk aan operatie-, informatie en transportrobots (cure) of sociale robots en digitale assistenten (care). Hoewel zorgrobots niet lijken te passen binnen zoiets persoonlijks als gezondheidszorg, lossen ze wel stijgende kosten en een tekort aan zorgprofessionals op. Voor Greet Prins is het nu tijd om al die experimenten in de care serieus te onderzoeken. Zij startte met robot Phi, een door Philadelphiamedewerkers op maat geprogrammeerde versie van de sociale robot Pepper. Wanneer doen robots op grote schaal hun intrede in de care en waar ligt de grens tussen ethiek en techniek?

Greet Prins

Greet Prins

Stichting Philadelphia Zorg

Greet Prins is sinds 2009 voorzitter Raad van Bestuur Stichting Philadelphia Zorg. Philadelphia is een landelijke organisatie die met ca. 6.300 medewerkers ondersteuning biedt aan ruim 7.500 cliënten met een verstandelijke beperking. In 2011 ontving zij de titel ‘Zorgmanager van het jaar’. Greet is lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (leider projectgroep ‘Mens en Machine’) en lid van het bestuur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Daarnaast bekleedt zij enkele toezichthoudende functies.

Zorgrobot Phi

Zorgrobot Phi

Philadelphia Zorg

Robot Phi is 1.20 meter en komt uit Japan. De witte robot heeft vanwege haar grote ogen en vriendeljjke lach een hoge aaibaarheidsfactor. Phi heeft een vrouwenstem, zij is sociaal, zelflerend, kan emoties en gezichten herkennen en draait op software die ontwikkeld is door cliënten, verzorgers en medewerkers.

Ruud Koolen

Ruud Koolen

Skipr

Ruud is uitgever van Skipr, het crossmediale communicatieplatform voor beslissers in de zorg, Zorgvisie, Zorgvisie ict en Headline. Voor 2010 was hij hoofdredacteur van Zorgvisie en Markant. Ruud begeleidt publieke dialogen en debatten en is een ervaren dagvoorzitter. Hij weet als geen ander het publiek te prikkelen met zijn actuele en vernieuwende kijk op de zorgvraagstukken van vandaag.

 

Gelijktijdige sessies